Weblab etenee mikrobiologiaan

Julkaistu 28.09.2017
Teksti Virpi Ekholm
Kuvat Olli-Pekka Latvala & iStock

Mikrobiologian toimintojen kehittäminen on ollut haastava, mutta palkitseva projekti. Myös patologian tuotekehitys on Mylabilla käynnissä.

Weblabin kliinisen mikrobiologian toimintoja otetaan nyt tiiviissä tahdissa käyttöön Fimlabin laboratorioissa Jyväskylässä ja Tampereella sekä HUSLABissa Helsingin Meilahdessa. Samalla tehdään myös näytearkiston ensimmäisiä käyttöönottoja.

HUSLAB on käyttänyt Weblabia kliinisen kemian ja hematologian tutkimuksissa sekä rakenteeltaan vastaavissa mikrobiologian tutkimuksissa kevättalvesta 2016. Fimlabille mikrobiologian toiminnot ovat kuitenkin ensimmäinen kosketus Weblabiin, Mylabin uuteen laboratorion tietojärjestelmään.

Odotan uudelta laboratoriojärjestelmältä erityisesti sitä, että voimme parantaa mikrobiologian analytiikan prosessia. Toivon, että voisimme Weblabin avulla helpottaa työvaiheita, vähentää käsityötä sekä nopeuttaa analytiikkaa, kertoo laboratoriopäällikkö Jari Hirvonen Fimlabin mikrobiologian laboratoriosta.

Weblabin käyttöönotot aloitettiin Jyväskylässä syyskuun alussa. Ensi vaiheessa uusi järjestelmä tulee käyttöön veriviljelynäytteiden seulonnassa. Sen jälkeen mukaan tulevat molekyylidiagnostiikka ja perinteinen viljelydiagnostiikka.

Weblab tuo mikrobiologian laboratorioon lisää automaatiota: sen kautta esimerkiksi negatiiviset veriviljelynäytteet voidaan hyväksyä automaattisesti. Tämä vapauttaa henkilökunnan työaikaa muihin, käsityötä vaativiin tehtäviin.

Tulevaisuudessa Weblab on tarkoitus ottaa käyttöön kaikissa Fimlabin laboratorioissa, joissa tehdään mikrobiologian tutkimuksia.

Hirvosen mukaan asiantuntijoiden työ helpottuu suuresti, kun samaa järjestelmää voidaan käyttää niin Jyväskylässä, Tampereella kuin Hämeenlinnassakin.

Myös analytiikan seuranta ja raportointi helpottuvat, kun yksi järjestelmä kattaa koko mikrobiologian diagnostiikan, Hirvonen pohtii.

Weblabin kehitystyössä on panostettu erityisesti asiakkaiden prosessien kuvaamiseen. Tätä varten Mylabin asiantuntijat ovat käyneet paikan päällä tutustumassa käytännössä laboratorioiden toimintaan.

Pyrimme tukemaan ja auttamaan asiakkaita myös heidän prosessiensa tehostamisessa. Kun toimintatavat on analysoitu, mietimme, voisiko niitä tehostaa, ja voisiko Weblab tukea heitä tässä, tähdentää projektipäällikkö Jussi Järventö Mylabilta.

Toisaalta Weblab on aiempaa joustavampi järjestelmä, joten se mahdollistaa laboratorioissa monia erilaisia toimintatapoja.

Laboratorion ammattilaisten tuleekin miettiä, miten juuri heillä toimitaan, ja tehdä työohjeet sen mukaisesti, huomauttaa sovellusasiantuntija Annika Rökman Mylabilta.

Rökman myöntää, että mikrobiologian toimintojen kehittäminen on ollut Mylabille varsin haastava projekti. Tällä hetkellä mikrobiologiassa on työstetty kolmea osa-aluetta, immunologiaa, virologiaa ja bakteriologiaa, joiden sisällä on laaja kirjo erilaisia tutkimusmenetelmiä nopeasta automaatiosta viikkoja kestävään käsityöhön. Toimintamallit ja prosessit ovat usein todella monimutkaisia. Eri menetelmät vaativat erilaisia prosesseja, ja tietojärjestelmän tulee tukea niistä jokaista.
Vaikka projekti on haastava, siinä on Rökmanin mukaan ilo olla mukana.

On hienoa, kun näkee uusien asioiden ja ideoiden konkretisoituvan ja hyödyttävän käyttäjää, hän hymyilee.

Myös patologian toimintojen tuotekehitys on Mylabilla käynnissä. Ensimmäisiä toiminnallisuuksia päästään todennäköisesti ottamaan käyttöön ensi vuoden huhti toukokuussa.

Genetiikassa ei olla vielä näin pitkällä, mutta toisaalta määrittelyjä ei aloiteta nollasta: genetiikassa voidaan hyödyntää toimintoja,
joita on kehitetty esimerkiksi mikrobiologian PCR-menetelmiä varten. Annika Rökman korostaa, että Mylab ei edes pyri tekemään kaikkea itse.

Meillä on mahdollisuus tehdä yhteistyötä järjestelmäntoimittajien kanssa, jotka kehittävät esimerkiksi patologian makrokuvausjärjestelmiä tai kudoskäsittelijöitä, ja integroida näitä erikoisjärjestelmiä Weblabin kanssa, hän kuvailee.

Tulevaisuudessa Weblabin etuna on, että se kokoaa yhteen kaikki laboratorion erikoisalat ja menetelmät. Tämä on kuitenkin myös haaste järjestelmän kehittäjille.

Meidän tulee tehdä paljon töitä sen eteen, että integroitu järjestelmä toimii riittävän nopeasti. Suorituskyvyn ongelmia on toisinaan
tullut, koska emme ole voineet omissa testauksissamme toteuttaa aivan samanlaisia volyymeja, joita on asiakkaalla, Rökman kertoo.

Jos hitauksia ilmenee, asiakkailta toivotaan tarkkaa tietoa siitä, miten järjestelmä toimii. Näin Mylabilla osataan pureutua ongelmiin tarkasti.

Joskus hitaus johtuukin nettiyhteydestä eikä tietojärjestelmästä. Asiakkaalle nämä eivät näy erillisinä ongelmina, vaan vain hitautena, joka pitää ratkaista. Syyn selvittely voi olla kuitenkin haastavaa, kun on monta eri toimijaa, Rökman huomauttaa.

Weblabin käyttöliittymä on saanut käyttäjiltä kiittävää palautetta, kertoo sovellusasiantuntija Katja Tuimala Mylabilta.

Koulutukset sujuvat sutjakkaasti ja uuden järjestelmän omaksuminen käy paljon aiempaa nopeammin selkeän käyttöliittymän ansiosta.
Työt Weblabilla päästään aloittamaan helposti ja lyhyilläkin koulutuksilla, Tuimala kertaa saatuja palautteita.

Weblab on visuaalinen ohjelma, joka ohjaa käyttäjää kaikissa laboratoriotyön vaiheissa. Se kertoo, mitä tietoja eri kenttiin pitäisi kirjata ja mihin toimintoon käyttäjän tulisi seuraavaksi edetä. Tämä helpottaa myös uusien työntekijöiden perehdyttämistä ohjelman käyttöön.
Asiakkailta toivotaan kuitenkin hieman kärsivällisyyttä, kun uusia toimintoja otetaan käyttöön. Huolellinen testaaminen on käyttöönotoissa tärkeää, jotta
yhteydet eri järjestelmiin toimivat varmasti hyvin.

Tuotteen kehitys ei lopu siihen, kun se viedään asiakkaalle. On sekä asiakkaan että Mylabin etu, että tuote kehittyy jatkuvasti, Annika Rökman painottaa.

Mylab on mukana tapahtumassa. Tervetuloa tutustumaan palveluihimme!

5.-6.10.2017

Laboratoriolääketiede ja näyttely 2017
NML 2017 (Nordisk Medicinsk Laboratoriegruppe)

Mylab Nyt Näkökulma | 06.06.2019

HUSin uusi johtaja ei halua hidastaa

Juha Tuominen tuo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin oppeja yksityisestä... » Lue lisää
Mylab Nyt Mylab Palvelee | 22.05.2019

My+® mullisti HUSin verikeskusten työtavat

HUSLAB siirtyi My+® verikeskussovelluksen käyttöönmaaliskuun alussa. Se muutti merkittävästi... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 16.10.2018

Tietokonevirus tai tekninen vika voi saada sairaalan polvilleen

Terveydenhuollon tehokkuus on parantunut tuntuvasti tietojärjestelmien ansiosta. Kun järjestelmä... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 28.09.2018

Lohkoketju kiinnostaa, mutta hyödyt ovat vielä pimennossa

Nykyisten terveydenhuollon tietojärjestelmien korvaaminen lohkoketjuilla ei ole tutkijoiden mielestä... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 01.03.2018

Sote-valmistelun kriittinen veteraani

Professori Jussi Huttunen on ollut mukana sosiaali- ja terveyspalveluiden... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 19.02.2018

Stop diabetekselle?

Diabetes yleistyy valtavaa vauhtia kaikkialla maailmassa, ja tutkijat etsivät... » Lue lisää
Mylab Nyt Uutiset | 13.02.2018

Mylabin palvelut saavat uuden nimen

Mylabin palvelut ja ohjelmistotuotteet tunnistat nyt nimestä My+®. Tavoitteena... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 29.01.2018

Laboratorio polttavan auringon alla

Helsingin yliopistossa tutkitaan, suojaako uusi rokote matkailijoita ETEC-bakteerin aiheuttamalta... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 03.11.2017

Uuden raivaaja

Vuoden jonot neurologian poliklinikalle lyhenivät kolmen kuukauden mittaisiksi, kun... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 25.10.2017

Just siirsi asiakkaan keskiöön

Järvenpäässä valmistaudutaan sote-uudistukseen monella rintamalla. Tammikuussa avautui uusi sosiaali-... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 10.10.2017

Kanta kasvaa ja kehittyy

Sote-uudistuksen toteutuminen ei jää tietojärjestelmistä kiinni, uskoo sosiaali- ja... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 04.10.2017

Merkkiaine voi paljastaa ärhäkän syövän

Helsingin yliopistossa etsitään uusia keinoja tunnistaa, kenen eturauhassyöpä etenee... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 03.10.2017

Laboratorioseuranta siirtyy kotiin

Kun potilas mittaa laboratorioarvonsa vierilaitteella kotona, säästyy paljon sekä... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 28.09.2017

Käsityöstä robotteihin ja automaatioon

Miten kliinisten laboratorioiden arki on viime vuosina ja vuosikymmeninä... » Lue lisää
Mylab Nyt Mylab On Uutiset | 28.09.2017

Weblab etenee mikrobiologiaan

Mikrobiologian toimintojen kehittäminen on ollut haastava, mutta palkitseva projekti.... » Lue lisää