Tiimityö on avain menestykseen – myös Kiinassa
Tiimityö on avain menestykseen – myös Kiinassa
Mylab China on saanut vajaassa kolmessa vuodessa yli 20 merkittävää asiakasta.
– Verrattuna muihin ulkomaisiin yrityksiin olemme kasvaneet hyvin nopeasti. On paljon yrityksiä, joilla ei ole muutamaan ensimmäiseen vuoteen yhtään asiakasta, huomauttaa Mylab Chinan toimitusjohtaja Eddie Ma.
Mylab aloitti toimintansa Pekingissä vuonna 2009 ostamalla paikallisen yrityksen, joka valmisti tietojärjestelmiä terveydenhuollon laboratorioille – aivan kuten emoyhtiö Tampereella. Varatoimitusjohtaja Lina Lin mielestä ratkaisu oli viisas. Jalansija markkinoilla saatiin huomattavasti nopeammin, kuin jos Mylab olisi ryhtynyt muokkaamaan Suomessa kehitettyjä tuotteitaan kiinalaisten asiakkaiden tarpeisiin.
Nyt Mylab Chinan tietojärjestelmiä käytetään jo 23 keskussairaalan laboratoriossa Pekingissä, Tianjinissa ja Shandongissa. Erityisen suuri markkinaosuus yrityksellä on puolustusvoimien sairaaloissa: puolet niistä käyttää Mylab Chinan tuotteita Pekingissä.
– Erityisesti Kiinan pohjoisosassa sekä asiakkaat että potentiaaliset työntekijät tuntevat brändimme hyvin. Tiimityötä korostava ilmapiirimme houkuttelee alan osaajia, Lina Li kuvailee.
Luottamusta ja tukea
Miksi Mylab China on sitten menestynyt niin hyvin? Eddie Ma kiittelee Mylab Oy:n johtoa siitä, että se on antanut tytäryhtiölleen riittävästi vapautta, luottamusta ja tukea.
– Olemme voineet selvittää asioita vapaasti ja sovittaa yrityksen siihen, mikä on paras tapa tehdä bisnestä Kiinassa. Toisaalta saamme emoyhtiön johdolta tukea ja ohjausta aina kun tarvitsemme.
Eddie Ma uskoo, että tiimityön korostaminen on avain menestykseen. Samaa mieltä on Juha Tuominen, joka on vastannut alkusyksystä Mylab Chinan kansainvälisestä yhteistyöstä ja on yrityksen ainut suomalainen.
– Stereotyyppinen kuva kiinalaisen bisneksen hierarkkisuudesta ei päde täällä. Olemme pikemmin samanarvoisia tiimin jäseniä, Tuominen kertoo.
Kilpailu alalla on kovaa
Haasteita kuitenkin riittää. Kiinan markkinat ovat valtavat ja kilpailu alalla erittäin kovaa. Lina Li näkee, että menestyäkseen Kiinassa Mylab Chinan on katsottava kauemmas tulevaisuuteen ja hyödynnettävä osaamistaan sekä Kiinassa että Suomessa.
Kilpailua kiristää se, että monet yritykset hakevat Kiinan markkinoilta pikavoittoja. Hintoja lasketaan laadun kustannuksella, mikä on vastoin Mylab Chinan periaatteita.
– Meidän tulee olla kärsivällisiä ja uskoa siihen, että mahdolliset asiakkaat ymmärtävät lopulta, millaista lisäarvoa tarjoamme, Li sanoo.
Kiinan bruttokansantuote kasvaa kymmenen prosentin vuosivauhtia. Tämä tarkoittaa, että useat yritykset kasvavat tätäkin nopeammin ja inflaatio laukkaa.
– Kustannuksemme kasvavat nopeasti, joten tuottomme tulee kasvaa vielä nopeammin, Eddie Ma korostaa.
Vaikka Kiinan talous kehittyy, talouden toimintaympäristö ei kehity samassa tahdissa. Lainsäädäntö ja toimintatavat laahaavat perässä, mikä luo yrityksille omat haasteensa.
Molemmilla on opittavaa
Eddie Ma, Lina Li ja Juha Tuominen uskovat, että sekä kiinalaisilla että suomalaisilla on paljon opittavaa toisiltaan.
– Suomesta voimme oppia toimintatapoja ja teknologioita, asioiden tekemistä suunnitelmien mukaan. Suomalaiset laboratoriot voisivat puolestaan oppia meiltä, että päätöksiä voi tehdä nopeastikin. Joskus on parempi toimia kuin suunnitella, Ma vertaa.
Lina Lin mukaan Kiinassa on innovaatioihin kannustava ilmapiiri, joka Suomesta ehkä puuttuu.
– Olemme varsin ylpeitä siitä, että emme enää vain valmista tuotteita Kiinassa, vaan myös suunnittelemme niitä itse.
Myös Tuominen on huomannut eron suomalaisessa ja kiinalaisessa tavassa toimia. Kun Suomessa edetään ”hitaasti mutta varmasti”, Kiinassa kaiken tulisi tapahtua ”nyt ja heti”.
Kiinan väestömäärä on valtava ja yhden lapsen politiikan vuoksi huoltosuhde muuttuu lähivuosina radikaalisti. Sairaalat ovat hyvin eritasoisia ja ne toimivat kukin omalla tavallaan, koska yhteisiä standardeja ei ole.
Ongelmat luovat myös mahdollisuuksia: Kiinassa on helppo kokeilla uutta. Eddie Ma huomauttaakin, että Mylab China voi testata uusia ratkaisuja, joita voidaan sen jälkeen soveltaa myös Suomessa.
Teksti Virpi Ekholm, kuvat Virpi Ekholm ja Terho Eskelinen