Tanssiva rollaattori ja vaippaimuri voivat olla kotihoidon tulevaisuutta

Julkaistu 29.05.2018
Teksti Sanna Sevänen
Kuvat Sanna Sevänen
Jaana Kokko puhui Sosiaali- ja terveydenhuollon atk-päivillä 22.5.2018 teknologian ja testiympäristöjen tuomista mahdollisuuksista kotihoidon kehittämisessä.
Jaana Kokko puhui Sosiaali- ja terveydenhuollon atk-päivillä 22.5.2018 teknologian ja testiympäristöjen tuomista mahdollisuuksista kotihoidon kehittämisessä.

Oulu WelfareLab testaa ja koekäyttää uutta tekniikkaa, joka helpottaa kotihoitoa. Tarpeellisiksi ovat osoittautuneet ainakin turvallisuutta tukevat ratkaisut. 

Tulevaisuudessa vanhusväestön määrä kasvaa ja heistä iso osa hoidetaan mahdollisimman pitkään kotona. Siksi kotihoidolla on valtava tarve löytää avustavaa teknologiaa. Oulussa kaupungin kotihoidon ohessa toimii Oulu WelfareLab –niminen yksikkö, joka ottaa uutta tekniikka testaukseen.

Ei riitä, että diabeetikolle suunnitellaan verensokerin mittaustapa, jonka avulla tiedot voidaan viedä pilveen. Hänellä voi silti olla huoli myös siitä, miten hän pääsee kauppaan tai ystävien luo.

Palvelutarpeen kirjoa kuvasi teknologia-asiantuntija Jaana Kokko, Sosiaali- ja terveydenhuollon atk-päivillä Jyväskylässä 22. toukokuuta.

Palvelutarpeita ja mahdollisia teknologisten ratkaisujen kehityskohteita ovat esimerkiksi sosiaaliset kontaktit, toimintakykyisyys, oman elämän hallinta, turvallisuus ja terveystiedon mittaaminen.

Olemme testanneet muun muassa turvallisuutta tukevia ratkaisuja eli poistumisvalvontaa, lääketurvallisuutta ja aktiivisuuden seurantaa, johon liittyvät automaattiset hälytykset.

Toimintakykyä tukevista ratkaisuista Kokko mainitsi kaksi robottia. Lea-robottirollaattori muun muassa varoitti käyttäjää esteistä ja siihen oli integroitu tabletti-tietokone, jonka avulla pystyi esimerkiksi ottamaan yhteyttä omaisiin. Leasta sai halutessaan myös tanssikaverin, sillä tanssiin oli tabletissa oma sovelluksensa.

Robottirollaattoria on kannettu hangessa syrjäkylällä asiakkaan luo testaukseen.

Japanilainen kuntoutusrobotti puolestaan oli testissä tuetun asumisen palveluissa. Sekin näyttää kovasti rollaattorilta, mutta korvaa käytännössä oikeastaan kokonaisen kuntoutushuoneen.

Testausta aidossa ympäristössä

WelfareLabin testauskumppaniksi voi ilmoittautua mikä tahansa yritys, jonka tuote voi helpottaa kotihoitoa. WelfareLabin tiimi arvioi soveltuuko tuote testaukseen.

WelfareLabin tiimi myös pyrkii keräämään hoitoon ja palveluun liittyviä tarpeita, joihin voisi ja kannattaisi ryhtyä etsimään teknologista ratkaisua. Testaus tehdään aidossa käyttöympäristössä eli hyvinvointipalveluiden asiakkaiden kotona.

Testaus ei ole oikotie hankintaan, vaan hankinta on kokonaan oma prosessinsa, joka tehdään lain mukaan.

Testilaboratorio on ollut toiminnassa kaksi vuotta ja sinä aikana se on saanut 69 yhteydenottoa. Osa on ollut uusia innovaatioita, osa valmiita tuotteita, joille halutaan esimerkiksi ensimmäinen käyttökokemus Suomesta. Yhteydenottoja on tullut niin Oulun alueen startupeilta kuin kansainvälisiltä yrityksiltäkin.

Kaikki turvallisuutta tukevat tuotteet ovat menneet meillä hankintaan. Robottien osalta on ollut keskustelua siitä, kuka ne ostaisi, kunta vai asiakas.

WelfareLabissa on todistettu, että ikäihminenkin oppii käyttämään teknologiaa, kun käyttöliittymä on tarpeeksi yksinkertainen. Esimerkkinä Kokko mainitsi AmIE-ohjelmassa kehitetyn hyvinvoinnin arviointi –ohjelman, joka hyvin yksinkertaisten kuvakkeiden avulla kyseli monia erilaisia kysymyksiä käyttäjän voinnista.

Tulevaisuudessa testiin voi Kokon mukaan tulla esimerkiksi vaippaimuri, joka imee housut tyhjäksi ja hoitaa myös pesun. Myös pesevät ja kuivaavat wc-istuimet voivat olla mahdollisia.

Testaus kiinnostaa työntekijöitä

Oulun Jaana Kokko kertoi, että testaamiseen on aina löytynyt motivoitunutta henkilökuntaa. Hyvinvointipalveluissa on kuitenkin huomattu, että kentällä pitäisi olla henkilö, joka kulkisi paikasta toiseen ratkomassa työntekijöiden ongelmia ja opastamassa teknologian kanssa kädestä pitäen.

Siihen meillä ei kuitenkaan vielä ole resursseja.

Kuopiossa vastaava konsepti on nimeltään Kuopio Living Lab, joka testaa teknologiaa ja innovaatioita vanhuspalveluissa ja kotihoidossa. Rinnalla toimii erikoissairaanhoidossa Kuopion yliopistollisessa sairaalassa KYS Living Lab.

Keväällä kaupungin ja KYS:in henkilökunnalle tehtiin kysely siitä, mitä mieltä he ovat terveysteknologian kehityskeskuksen toiminnasta.

Suomalaisen terveysteknologian ongelma on ollut se, että yrityksillä ei ole testauspaikkoja. Nyt Suomeen on syntymässä testausverkko seitsemään eri kaupunkiin, kertoi Terveysteknologian kehityskeskus –hankkeen projektipäällikkö Arto Holopainen.

Kyselystä selvisi, että valtaosa työntekijöistä on kiinnostunut hyvinvointi- ja terveysteknologiasta ja sen kehittämisestä. Lähes 80 prosenttia vastaajista oli valmis koekäyttämään uutta teknologiaa omassa työssään. Erityisesti lääkärit ja sairaanhoitajat olivat hyvin kiinnostuneita hyödyntämään asiantuntijuuttaan kehitystyössä.

Ajatuksia kysyttiin myös yrityksiltä, jotka olivat eniten kiinnostuneita koekäytöstä ja kehitteillä olevien tuotteiden testauksesta. Enemmistö vastaajista oli mikroyrityksiä ja startupeja.

 

Lue myös OuluHealthLabsin ja Mylabin mobiilinäytteenoton kokeilusta: Mylab testasi Oulun kotihoidossa mobiilinäytteenottoa hyvin tuloksin

Mylab Nyt Näkökulma | 21.08.2020

Kliinisen mikrobiologian hyvät, pahat ja me

Tyksin laboratoriotoimialueen johtaja Antti Hakanen ei ajatellut olevansa mediaseksikkäällä... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 13.08.2020

Rokotekehitys on matka kohti normaalia

Massiivisten panostusten siivittämänä ensimmäinen koronarokote aiotaan saada laajaan jakeluun... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 28.07.2020

Korona tuli taloon, osa 2

Tänä keväänä ihmisten elämä mullistui monin tavoin, kun koronaviruspandemia... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 30.06.2020

Korona tuli taloon, osa 1

Tänä keväänä ihmisten elämä mullistui monin tavoin, kun koronaviruspandemia... » Lue lisää
Näkökulma | 29.11.2019

Varo, hakkeri voi varastaa identiteettisi!

Kaikki verkkopalvelut ovat jatkuvasti hyökkäysten kohteena, muistuttaa Mylabin asiakaspäivillä... » Lue lisää
Mylab Puhuu Näkökulma | 31.10.2019

Laboratorio jalkautuu olohuoneisiin

Eksoten tietohallintojohtaja Toni Suihko näkee, että laboratoriokokeita tulisi ottaa... » Lue lisää
Mylab Puhuu Näkökulma | 01.10.2019

Terveydenhuollon rahoitusta tulisi lisätä, ei leikata

Jos haluamme tarjota väestölle pohjoismaisen tason terveyspalvelut, niiden rahoitus... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 06.06.2019

HUSin uusi johtaja ei halua hidastaa

Juha Tuominen tuo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin oppeja yksityisestä... » Lue lisää
Näkökulma | 15.05.2019

Voiko kuntien digiyhteistyö onnistua?

Pystyvätkö kunnat tekemään yhteisiä päätöksiä digihankkeissa, vai tarvitaanko tiukempaa... » Lue lisää
Näkökulma | 11.01.2019

Olisiko aika jo kypsä geenivirheiden kantajuusseulonnalle?

Tutkimusprofessori Helena Kääriäinen THL:stä uskoo, että on. Seulonnalla voitaisiin... » Lue lisää
Mylab Puhuu Näkökulma

Miksi sepelvaltimotaudin riskitesti yleistyy niin hitaasti?

Plasman keramidipitoisuus on osoitettu luotettavaksi keinoksi ennustaa, keillä on... » Lue lisää
Näkökulma | 12.11.2018

Uteliaisuus uhkaa tietosuojaa

Jokaisella on oikeus valvoa omien terveystietojensa katselua ja käyttöä.... » Lue lisää
Mylab Puhuu Näkökulma | 23.10.2018

Geenisakset – lääketieteen seuraava läpimurto?

CRISPR-tekniikalla haluttu geeni saadaan vietyä juuri oikeaan paikkaan genomissa.... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 16.10.2018

Tietokonevirus tai tekninen vika voi saada sairaalan polvilleen

Terveydenhuollon tehokkuus on parantunut tuntuvasti tietojärjestelmien ansiosta. Kun järjestelmä... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 28.09.2018

Lohkoketju kiinnostaa, mutta hyödyt ovat vielä pimennossa

Nykyisten terveydenhuollon tietojärjestelmien korvaaminen lohkoketjuilla ei ole tutkijoiden mielestä... » Lue lisää