Tiedonvälitys
Tiedon integraatio
Tiedon integraatio eli tiedon kulun parantaminen on yksi terveydenhuollon tärkeimpiä kehityskohteita. Yhteistyö eri tahojen välillä lisääntyy, ja potilastietojen, hoitopalautteiden sekä tutkimustulosten on oltava saatavilla, vaikka asiakas vaihtaisi välillä hoitopaikkaa.
Lähetteet, tutkimuspyynnöt ja tulokset siirtyvät terveydenhuollon toimijalta toiselle ja edelleen potilaalle saumattomasti, jos vain tietojärjestelmien integraatiot eli yhteenliittymät toimivat. Itsenäiset tietojärjestelmät saadaan integraatioiden avulla keskustelemaan keskenään ja tiedon kulku automatisoituu.
Mylabilla on pitkä kokemus terveydenhuollon tietojärjestelmistä ja erilaisten järjestelmien integroinnista toisiinsa. Tunnemme Suomen terveydenhuollon tietojärjestelmäkentän perin pohjin, ja siksi meidän on helppo tuottaa ratkaisuja kaikenlaisiin tarpeisiin.
Mylabin erityisosaaminen on laboratoriotiedon ja siihen liittyvän potilastiedon välittämisessä. Tieto saadaan liikkumaan sujuvasti ja turvatusti niin kliinikoille ja hoitoyksiköille, kuin toisille laboratorioillekin. Mylab on myös toteuttanut suuren osan Suomen yliopistosairaaloiden laboratorioiden liityinnöistä valtakunnalliseen Kanta-arkistoon.
Sopivat ratkaisut räätälöidään myös pienille näytteenottoyksiköille tai sellaisille terveydenhuollon toimijoille, joiden ei ole kannattavaa hankkia omaa laboratoriojärjestelmää.
Mitä erilaisimmat integraatiot onnistuvat joustavasti asiakkaan tarpeiden mukaan, vaikka valmiita ratkaisuja ei olisi olemassa. Tavoitteena on aina, että tieto kulkee järjestelmien välillä saumattomasti ja virheettömästi
Valtakunnallinen tiedonvälitys
Sähköinen potilasarkisto eli Kanta on valtakunnallisesti keskeinen väylä potilastiedon siirtoon potilaiden ja terveydenhuollon tarjoajien välillä sekä terveydenhuollon toimijoiden kesken. Terveydenhuollon organisaatioiden on huolehdittava potilastietojen siirtämisestä Kantaan kansalaisten itsensä katseltavaksi sekä nykyisten ja tulevien hoitopaikkojen käyttöön.
Valtakunnallista tiedonvälitystä tarvitaan myös esimerkiksi silloin, kun tietoja toimitetaan Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämiin rekistereihin tai kun tilataan harvinaisia tutkimuksia niihin erikoistuneelta laboratoriolta.
Organisaatioiden välinen tiedonvälitys
Terveydenhuollon organisaatioiden välinen tiedonvälitys
Laboratoriot tekevät monenlaista yhteistyötä muiden laboratorioiden kanssa, ja laboratoriopyyntöjen ja –vastausten on kuljettava saumattomasti terveydenhuollon yksiköihin. Etäisyyksien päässä olevat näytteenottopisteet ja pienetkin laboratoriotutkimuksia tekevät yksiköt täytyy yhdistää laboratoriojärjestelmään. Toimivia yhteenliittymiä tarvitaan myös silloin, kun hankitaan erityisanalytiikkaa toiselta laboratoriolta.
My+® hub on yksinkertainen ja edullinen ratkaisu niin laboratorioiden kuin muidenkin terveydenhuollon toimijoiden väliseen tiedonsiirtoon. Laboratorioon rakennetaan vain yksi tietoliikenneyhteys, joka kytkee tietojärjestelmän valtakunnallisesti toimivaan tietoliikenteen solmukohtaan,My+® hub:iin. Tiedonsiirtoon käytetään luotettavaa, varmennettua verkkoyhteyttä. Mylab huolehtii siitä, että tiedonsiirto sujuu myös vastaanottavan organisaation tietojärjestelmään.
Kun palomuuri on avattu kerran, voidaan parissa päivässä muodostaa yhteys uuden yhteistyötahon kanssa. Erillisiä yhteyksiä jokaisen toimijan kanssa ei tarvita, vaan laboratoriopyynnöt ja –vastaukset sekä niihin liittyvä potilastieto kulkevat My+® hub:n kautta kaikkien järjestelmään liittyneiden kesken. Palvelussa ovat mukana Suomen kaikki suurimmat terveydenhuollon organisaatiot
Tietoliikenneyhteyksiä voidaan rakentaa myös erillisinä kahden yksikön välille. Ratkaisut räätälöidään aina asiakkaiden tarpeisiin sopiviksi muun muassa sen mukaan, mikä sanomanvaihtojärjestelmä on käytössä. Mahdollisia tapoja ovat työpöytäintegraatio, HL7-integraatio tai näiden kahden yhdistelmä.
Kevyt, pienten yksiköiden käyttöön soveltuva ratkaisu on tavallista, suojattua nettiyhteyttä hyödyntävä tiedonvälitysjärjestelmä.
Organisaatioiden sisäinen tiedonvälitys
Tiedot voivat liikkua terveydenhuollon toimijoiden sisällä vain, jos eri tietojärjestelmät osaavat keskustella keskenään. Potilastietojärjestelmä on terveydenhuollon keskeinen työväline, jonne laboratoriotietojen täytyy siirtyä reaaliaikaisesti ja helppokäyttöisesti. Mylab on toteuttanut satoja järjestelmäintegraatioita ja kokemusta on kaikista yleisimmistä potilastietojärjestelmistä.
Laboratoriotietojen välittäminen onnistuu myös suoraan hoitoyksiköihin esimerkiksi tekstiviesteillä, jolloin tiedot ovat käytettävissä nopeasti vierihoitotilanteissa.
Potilaita palveleva tiedonvälitys
Sähköisillä ratkaisuilla voidaan nopeuttaa tiedonkulkua potilaalle, tehostaa hoitoa ja säästää hoitoyksikön resursseja. Laboratoriovastausten välittäminen erityisille potilasryhmille on mahdollista räätälöityjen My+® care -ratkaisujen avulla.
My+® care ekirje sopii tiedottamaan esimerkiksi negatiivisesta eli normaalista papa-kokeen tuloksesta. Toinen e-kirjeen sovelluskohde ovat sikiöseulontoihin osallistuneet, joille lähetetään tieto, jos downin syndrooman riskisuhde on tavanomaisissa rajoissa.
Mylab tarjoaa eri potilasryhmien hoidon tueksi palvelua, jossa laboratoriotulokset tulkitaan automaattisesti ja välitetään nopeasti sekä potilaille että hoitoyksikölle. Älykäs tulostenvälityspalvelu on jo käytössä esimerkiksi eturauhassyöpään sairastuneilla potilailla, jotka käyvät säännöllisesti PSA-seurannassa.
Potilas saa tekstiviestillä tiedon, ovatko hänen laboratoriotuloksensa normaalit vai ollaanko hoitoyksiköstä häneen yhteydessä. Hoitoyksiköt saavat hälytyslistan poikkeavista tuloksista sekä potilaista, jotka eivät jostain syystä ole käyneet näytteenotossa. Potilaat saavat lisäksi tekstiviestillä muistutuksen heille varatusta laboratorioajasta.