Nyt on aihetta juhlaan: laboratoriopyynnöt ja -tulokset kirjautuvat kansalliseen potilastiedon arkistoon eli Kantaan kaikissa yliopistollisissa sairaaloissa, jotka käyttävät Mylabin laboratoriotietojärjestelmiä.

Pitkä ja mutkikas projekti saatiin päätökseen, kun Oulun yliopistollisen sairaalan laboratoriosanomat liitettiin Kantaan toukokuun puolivälissä. Aiemmin Mylab oli jo toteuttanut laboratorioiden Kanta-liitännät Helsingin, Turun ja Kuopion yliopistosairaaloissa sekä alueiden muissa erikoissairaanhoidon sairaaloissa.

Potilasta hoitava lääkäri voi nyt nähdä potilaan laboratoriopyynnöt ja -tulokset Kannasta, työskenteli hän missä hoitoyksikössä tahansa.

Potilas näkee itsekin tuloksensa Omakannasta, johon kirjaudutaan pankkitunnuksilla. Näin hän pystyy ehkä hoitamaan itseään paremmin, huomauttaa Taija Leppäkoski, joka työskentelee Mylabilla Kanta-hankkeen projektipäällikkönä.

Sairaaloilta jää pois paljon työtä, kun niiden ei tarvitse enää arkistoida laboratoriotietoja itse. Kanta-arkisto on jatkossa todellinen aarreaitta myös tutkijoille, jotka voivat yhdistellä potilaiden laboratorio- ja terveystietoja yhdestä ja samasta tietokannasta.

Yksi dokumentti sekunnissa

Laboratoriopyyntöjä ja -tuloksia kertyy Kanta-arkistoon kiihtyvällä vauhdilla, kertoo asiantuntija Terho Eskelinen Mylabilta.

Mylabin laboratoriojärjestelmän tuottamat tiedot arkistoituvat nyt noin yhden dokumentin sekuntivauhdilla jossain päin Suomea. Parhaimmillaan laboratoriotiedot ovat käytettävissä Omakannassa jo muutaman minuutin kuluttua tiedon tallettamisesta.

Olemme todella tyytyväisiä, että asiakkaidemme arkistointi on nyt saatu kuntoon. Teimme jotain uniikkia, mitä ei ole aikaisemmin Suomessa tehty, ja se toimii vieläpä hyvin, Eskelinen iloitsee.

Ison kiitoksen ansaitsevat sekä asiakaspuolen ammattilaiset että Kela ja THL, joiden työpanos oli projektissa merkittävä, hän lisää.

Paljon suunnittelua, määrittelyjä ja testaamista

Projekti alkoi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä, jonka erikoissairaanhoidon laboratoriot liitettiin Kantaan huhti-toukokuussa 2016.

Tätä edelsi iso rupeama työtä, suunnittelua, määrittelyjä ja testaamista.

Kyse ei ole vain siitä, miten tulokset näkyvät arkistossa. Tietojen pitää näkyä arkistossa oikein myös silloin, kun niitä muutetaan tai poistetaan tai näytteestä tehdäänkin eri tutkimuksia, kuin mitä alun perin on tilattu, Taija Leppäkoski kuvailee haasteita.

Kaikki laboratorion tulokset eivät ole numeromuotoisia, vaan esimerkiksi patologian ja mikrobiologian laboratoriot tuottavat paljon erilaisia lausuntoja ja taulukoita. Näiden kirjaamiseksi Kantaan tehtiin paljon työtä yhdessä Kelan ja THL:n kanssa.

HUS:n jälkeen laboratoriotiedot liitettiin Kantaan TYKS:ssä joulukuussa 2016. KYS seurasi perässä huhtikuussa ja OYS toukokuussa 2017.

Vaikka projekti on ollut pitkä ja mutkikas, se on kuitenkin edennyt asiakkaiden kanssa hyvässä yhteishengessä. Myös Kelan ja THL:n kanssa yhteistyö on sujunut erittäin hyvin, Leppäkoski kiittelee.

Aluksi kansalliseen potilastiedon arkistoon kirjautuvat vain uudet laboratoriopyynnöt ja -tulokset, mutta myös aiempien vuosien tietoja ollaan siirtämässä Kantaan.

Uutiset ja blogit