Miksi sepelvaltimotaudin riskitesti yleistyy niin hitaasti?

Teksti Virpi Ekholm
Kuvat Mikko Käkelä
Professori Reijo Laaksonen kertoi plasman keramideista Laboratoriolääketiede-tapahtumassa 5.10.2018. Laaksonen toimii lääketieteellisenä johtajana Zora Biosciences -bioteknologiayrityksessä ja Tampereen biopankissa.
Professori Reijo Laaksonen kertoi plasman keramideista Laboratoriolääketiede-tapahtumassa 5.10.2018. Laaksonen toimii lääketieteellisenä johtajana Zora Biosciences -bioteknologiayrityksessä ja Tampereen biopankissa.

Kuka meistä on suurimassa riskissä sairastua sydänkohtaukseen? Keille kannattaisi suunnata tehokkainta ennaltaehkäisyä, hoitoa ja seurantaa, jotta sydänkuolemia voitaisiin ehkäistä?

Tähän lupaa vastata Suomessa kehitetty sydänriskitesti, joka mittaa plasman keramidipitoisuuksia.

Nykyiset, vahvasti ikään perustuvat riskilaskurit eivät aina tunnista suuren riskin potilaita ajoissa. Jos haluamme ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja, meidän tulisi löytää 30-40-vuotiaat suuren riskin potilaat, painottaa terveysalan professori Reijo Laaksonen Tampereen yliopistosta.

Laaksonen toimii lääketieteellisenä johtajana Zora Biosciences -bioteknologiayrityksessä, joka on kehittänyt plasman keramideja mittaavan Hertta-testin. Hän esitteli uusimpia tutkimustuloksia aiheesta Laboratoriolääketiedepäivillä.

Tutkimusten mukaan plasman keramidien avulla voidaan tunnistaa väestöstä ne, joilla on muita suurempi riski sairastua sepelvaltimotautiin. Toisaalta testi erottaa jo sairastaneista ne, joilla on suurin riski uuteen sydänkohtaukseen. Lisäksi keramidien avulla voidaan arvioida diabetesriskiä.

Keramidit ovat tutkimuksissa osoittautuneet selvästi vahvemmaksi sydänriskin ennustajaksi kuin esimerkiksi veren LDL-kolesterolipitoisuus. Testin käyttö on kuitenkin vielä Suomessa vähäistä.

Vaatii valtavasti kliinikoiden kouluttamista ja myös asenteiden muutosta, jotta testi otettaisiin laajempaan käyttöön. Se on pitkä ja kivinen tie, joka vain jatkuu, Laaksonen kuvailee.

Keramidit kiihdyttävät suonen tukkeutumista

Miksi sitten juuri keramidit näyttävät olevan sepelvaltimotaudin ”pahiksia”, joiden pitoisuutta kannattaisi testata?

Reijo Laaksosen mukaan keramidit kertovat ensinnäkin elimistön yleisestä lipidikuormasta. Niiden pitoisuus on vahvasti yhteydessä veren LDL-pitoisuuteen, mutta niillä saattaa olla myös LDL-kolesterolista riippumatonta vaikutusta sydäntapahtumiin.

Keramidit vaikuttavat siihen, miten LDL-hiukkaset kulkeutuvat verisuoniin ja kokkaroituvat siellä suonia ahtauttavaksi plakiksi. Ne ovat myös tulehduksen välittäjäaineita: elimistön krooninen tulehdustila lisää keramidien synteesiä ja toisinpäin.

Kirsikka kakun päällä on, että keramidit vaikuttavat myös verihiutaleiden paikalliseen aktiivisuuteen. Eli kun ne ovat ensin osallistuneet plakin muodostumiseen ja tulehduksen kautta plakin repeytymiseen, ne vaikuttavat siihen, kuinka verihiutaleiden trombinmuodostus tulee paikalle tukkimaan suonen, Laaksonen kertoo.

Monien kolesteroli- ja diabeteslääkkeiden, kuten statiinien ja metformiinin, on todettu laskevan plasman keramidipitoisuuksia. On mahdollista, että tulevaisuudessa markkinoille saadaan myös suoraan keramideihin vaikuttavia lääkehoitoja.

Vielä ei kuitenkaan tiedetä, ovatko keramidit itsenäisesti syyllisiä sepelvaltimotautiin vai vain kohonneen sydänriskin merkkiaineita. Laaksonen itse uskoo ensimmäiseen vaihtoehtoon.

On osoitettu, että statiinit laskevat sydänriskiä riippumatta siitä, laskeeko LDL-taso vai ei. On mahdollista, että statiinien vaikutus välittyykin ihan muuta reittiä, ja keramidit voivat olla siinä yksi tekijä.

Kardiologian professori: ”Käyttökelpoinen menetelmä”

Kardiologian professori Juha Sinisalo Helsingin yliopistosta on perehtynyt plasman keramideista kertyneeseen tutkimustietoon. Sinisalo toimii osastonylilääkärinä HYKS Sydän- ja keuhkokeskuksessa.

Mielestäni keramidit ovat varsin hyvä biomarkkeri, selvästi parempi kuin perinteiset lipidit. Erityisesti valistuneille henkilöille, jotka haluavat tietää lisää omasta sydänriskistään, se on varmasti käyttökelpoinen menetelmä, jota kannattaisi käyttää nykyistä enemmän, hän pohtii.

Jos testi otetaan ja tulos on poikkeava, potilaalle tulisi kuitenkin olla tarjolla keinoja, joilla riskiä voi vähentää. Muuten testi ei johda mihinkään.

Potilaan pitäisi olla valmis laihduttamaan, lisäämään liikuntaa, käyttämään ehkä kalliimpia lääkkeitä tai isompia lääkeannoksia. Jos niihin ei ole valmis, ei ole mieltä ottaa testiäkään, Sinisalo huomauttaa.

Lääkärit odottavat vielä lisää tutkimusnäyttöä

Keramiditestiä käytetään nykyisin lähinnä yksityisessä terveydenhuollossa. Testin melko korkea hinta, noin 100-150 euroa, voikin hillitä sen laajempaa käyttöä.

Juha Sinisalon mukaan tutkimusnäyttö keramideista on jo varsin hyvä. Korrelaatio sydänriskiin on osoitettu laajoissa tutkimuksissa, jotka on julkaistu alan johtavissa tiedelehdissä.

Monet lääkärit odottavat kuitenkin vielä lisää tutkimusnäyttöä, ennen kuin testiä ryhdytään käyttämään nykyistä laajemmin.

Uudet riskimarkkerit edellyttävät aika ison määrän hyvälaatuisia tutkimuksia, ennen kuin ne tulevat yleiseen käyttöön. Tämä vaatii keramidien osalta vielä paljon työtä, Sinisalo miettii.

Mylab Nyt Referenssit | 03.09.2020

Mehiläisen projekti Etelä- Koreaan sujui rivakasti

Mehiläinen lähetti keväällä koronavirusnäytteitä analysoitavaksi Etelä-Koreaan. Mylab auttoi potilaiden... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 21.08.2020

Kliinisen mikrobiologian hyvät, pahat ja me

Tyksin laboratoriotoimialueen johtaja Antti Hakanen ei ajatellut olevansa mediaseksikkäällä... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 13.08.2020

Rokotekehitys on matka kohti normaalia

Massiivisten panostusten siivittämänä ensimmäinen koronarokote aiotaan saada laajaan jakeluun... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 28.07.2020

Korona tuli taloon, osa 2

Tänä keväänä ihmisten elämä mullistui monin tavoin, kun koronaviruspandemia... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 30.06.2020

Korona tuli taloon, osa 1

Tänä keväänä ihmisten elämä mullistui monin tavoin, kun koronaviruspandemia... » Lue lisää
Mylab Nyt Uutiset | 26.06.2020

Kiireinen koronakevät asiakkailla ja Mylabissa

Mylabin kevät oli kiireinen, kun koronavirusepidemia muutti asiakkaiden tarpeita... » Lue lisää
Töihin meille Uutiset | 16.06.2020

Sopisiko sinulle integraatioasiantuntijan työ Mylabissa?

Haemme nyt integraatioasiantuntijaa ja voit käydä testaamassa muutaman nopean... » Lue lisää
Töihin meille Uutiset | 09.06.2020

Testaa sopisitko meille ohjelmistokehittäjäksi?

Haemme nyt ohjelmistokehittäjiä. Käy testaamassa soveltuvuutesi helpon ja nopean... » Lue lisää
Referenssit Uutiset | 28.05.2020

Laboratoriojärjestelmä tutuksi jo opiskeluvaiheessa

Kolmen ammattikorkeakoulun ja Mylabin yhteistyön ansiosta moni tulevaisuuden bioanalyytikko... » Lue lisää
Työntekijätarina Uutiset | 15.05.2020

Täynnä energiaa uuteen tehtävään

Heikki Veinola, 52, aloittaa Mylabin palvelujohtajana ja johtoryhmän... » Lue lisää
Uutiset | 27.04.2020

TIEDOTE: Mylabin nimissä lähetettyjä huijausviestejä liikkeellä

Mylabin nimissä on lähetetty väärennettyjä viestejä, joissa olevia linkkejä... » Lue lisää
Terveydenhuollon tietojärjestelmät Uutiset | 23.03.2020

Mylabin varautuminen koronavirustilanteeseen

Mylabin varautuminen koronavirustilanteeseen » Lue lisää
Näkökulma | 29.11.2019

Varo, hakkeri voi varastaa identiteettisi!

Kaikki verkkopalvelut ovat jatkuvasti hyökkäysten kohteena, muistuttaa Mylabin asiakaspäivillä... » Lue lisää
Uutiset | 13.11.2019

Hyvä käytettävyys ehkäisee poikkeamia

Tietojärjestelmien käytettävyydellä on perinteisesti tarkoitettu käyttömukavuutta. Kun kyse on... » Lue lisää
Mylab Puhuu Näkökulma | 31.10.2019

Laboratorio jalkautuu olohuoneisiin

Eksoten tietohallintojohtaja Toni Suihko näkee, että laboratoriokokeita tulisi ottaa... » Lue lisää