Laboratorio on tärkeä lenkki aivoverenkiertohäiriöpotilaan hoitoketjussa

Julkaistu 06.11.2017
Teksti Virpi Ekholm
Kuvat Virpi Ekholm, Susanna Roine, Tyks
Kaikki toiminta tähtää siihen, että aivovaltimotukos saadaan mahdollisimman nopeasti auki vuoden jokaisena päivänä, ympäri vuorokauden, korostaa Tyksin vastuualuejohtaja Susanna Roine, joka puhui aiheesta Laboratoriolääketiedepäivillä.
Kaikki toiminta tähtää siihen, että aivovaltimotukos saadaan mahdollisimman nopeasti auki vuoden jokaisena päivänä, ympäri vuorokauden, korostaa Tyksin vastuualuejohtaja Susanna Roine, joka puhui aiheesta Laboratoriolääketiedepäivillä.
Tietokonetomografiakuvauksella varmistetaan, ettei oireiden taustalla ole aivoverenvuotoa. Kuvassa näkyy keskimmäisen aivovaltimon tukos, joka estää veren virtauksen suureen osaan aivoja.
Tietokonetomografiakuvauksella varmistetaan, ettei oireiden taustalla ole aivoverenvuotoa. Kuvassa näkyy keskimmäisen aivovaltimon tukos, joka estää veren virtauksen suureen osaan aivoja.

Kun aivovaltimo on tukossa, hoidolla on kova kiire: joka minuutti kuolee noin kaksi miljoonaa aivosolua. Mahdollinen liuotushoito tulisi aloittaa 4,5 tunnin kuluessa oireiden alkamisesta, mekaaninen valtimotukoksen poisto puolestaan kuuden tunnin kuluessa.

Suomen yliopistosairaaloissa aivoverenkiertohäiriöpotilaan hoitoketju on hiottu todella nopeaksi ja saumattomaksi: esimerkiksi Turussa liuotushoito aloitetaan keskimäärin 10,5 minuutissa siitä, kun potilasta kuljettava ambulanssi on saapunut sairaalan ovelle.

Tämä on epävirallinen maailmanennätys. Vuonna 2011 luku oli meillä vielä 48 minuuttia, kertoo vastuualuejohtaja, neurologi Susanna Roine Tyksistä.

Aivoinfarktin hoitoketju alkaa oireiden tunnistamisesta: jos toinen puoli vartalosta tuntuu voimattomalta tai tunnottomalta, suupieli roikkuu ja puhe on epäselvää, potilaan tai hänen läheisensä tulisi hälyttää heti apua numerosta 112.

Kun ambulanssi saapuu paikalle, ensihoitajat arvioivat, sopiiko potilas mahdollisesti liuotushoitoon. Jos potilas on entuudestaan omatoiminen ja oireet ovat alkaneet 4,5 tunnin aikaikkunassa, ensihoitajat tekevät sairaalaan ennakkoilmoituksen tulossa olevasta potilaasta.

Potilaan hoitoon osallistuvat ammattilaiset ryhtyvät heti valmistautumaan potilaan tuloon. Päivystävä neurologi voi esimerkiksi tarkistaa etukäteen sairauskertomustiedoista, onko liuotushoidolle vasta-aiheita, Roine kuvailee.

Laboratorio varmistaa, että hoito on turvallista

Kun potilas saapuu sairaalaan, päivystävä neurologi ja muut hoitoon osallistuvat ammattilaiset ovat jo häntä vastassa. Tietokonetomografiakuvauksella varmistetaan, ettei oireiden taustalla ole aivoverenvuotoa, ja tarvittaessa siinä etsitään myös suuren aivovaltimon tukosta.

Laboratorio on Susanna Roineen mukaan yksi tärkeä lenkki aivohalvauspotilaan hoitoketjussa. Laboratorion tehtävä on varmistaa, että liuotushoito voidaan toteuttaa turvallisesti.

Laboratoriohoitaja ottaa potilaalta pika-INR:n, jonka vastaus saadaan välittömästi. Varsinaisia laboratoriokokeiden tuloksia ei jäädä odottamaan – jos sieltä löytyy vasta-aiheita, liuotushoito keskeytetään, hän kertoo.

Jos potilaan INR-arvo on korkea, liuotushoito voi aiheuttaa aivoverenvuodon. Silloin laskimonsisäistä liuotushoitoa ei voida antaa.  Myös suorien antikoagulanttien käyttö on vasta-aihe liuotushoidolle.

Roine vertaa avh-potilaan tutkimista sairaalassa formula-auton varikkokäyntiin: jokainen ammattilainen hoitaa osuutensa nopeasti ja ennalta sovitusti. Mahdollinen liuotushoito aloitetaan jo kuvauspöydällä, heti tietokonetomografian jälkeen.

Uusi hoito avaa suonen mekaanisesti

Noin kolmannes aivoinfarktipotilaista hyötyy liuotushoidosta, ja osa heistä toipuu kokonaan. Kaikkia lääkehoito ei kuitenkaan auta – erityisesti suuren aivovaltimon tukokset avautuvat sen avulla huonosti.

Aivan viime vuosina näille potilaille on tullut uusi hoitomenetelmä, trombektomia, jossa tukos avataan mekaanisesti nivusvaltimon kautta suoneen ujutettavan, poisvedettävän stentin avulla. Tämä hoito on mahdollista antaa myös niille potilaille, joilla on käytössään verenohennuslääkitys.

Tieteellinen näyttö hoidon tehosta saatiin vuonna 2015. Tulokset olivat niin hyviä, että se oli ehkä jopa merkittävin lääketieteellinen löydös sinä vuonna, Susanna Roine kertoo.

Kun mahdollinen liuotushoito on saatu käyntiin, mutta potilaan oireet viittaavat suuren suonen tukokseen, potilaalle tehdään vielä TT-angiografia. Sen perusteella voidaan tehdä päätös valtimonsisäisestä hoidosta.

Trombektomioita tehdään vain yliopistosairaaloissa. Keskussairaalasta potilas kuljetetaan lähimpään yliopistosairaalaan, jonne angiotiimi hälytetään tekemään toimenpidettä vaikka keskellä yötä, Roine toteaa.

Kaikki toiminta tähtää siihen, että aivovaltimotukos saadaan mahdollisimman nopeasti auki vuoden jokaisena päivänä, ympäri vuorokauden. Näin voidaan estää aivojen hapenpuutteen aiheuttamia pysyviä vaurioita ja edistää potilaan toipumista aivoinfarktista.

Susanna Roine kertoi aivoverenkiertohäiriöpotilaan hoitoketjusta Laboratoriolääketiede-tapahtumassa 5.10.2017.

 

Näkökulma | 09.05.2018

Voiko vaarallisen potilaan pysäyttää?

Kun terveydenhuollossa herää epäilys, että potilas hautoo henkirikosta tai... » Lue lisää
Näkökulma | 26.04.2018

Automaatio ei ratkaise kaikkia laboratorion ongelmia

Automaatio voi säästää aikaa ja vähentää virheitä, mutta sen... » Lue lisää
Näkökulma | 18.04.2018

Valinnanvapauskokeilu pani Kiuruveden terveyskeskuksen tarkistamaan asiakaspalveluaan

Yleisin syy palveluntuottajan vaihtamiseen on lääkäriaikojen saatavuus. Kermankuorintaa eivät... » Lue lisää
Näkökulma | 13.04.2018

Sairauksien markkinointi yllyttää ylidiagnostiikkaan

Nykyisellään lääketiede laajenee suuntaan, joka ei edistä terveyttä ja... » Lue lisää
Näkökulma | 03.04.2018

Netti- ja some-riippuvuus – uusi kansantauti?

Toiminnallinen riippuvuus aiheuttaa vastaavia oireita kuin päihderiippuvuuskin: kontrollin menetystä,... » Lue lisää
Näkökulma | 29.03.2018

Aivot reagoivat jo paljon ennen työuupumusta

Digiaikana aivot ovat jatkuvassa tietotulvassa. Jos lepohetkiä ei ole,... » Lue lisää
Näkökulma | 22.03.2018

Miten laboratorio voi muuntautua tulosten toimittajasta diagnostiseksi kumppaniksi?

Laboratoriokokeita määrätään usein mutu-tuntumalla. Virheet vähenisivät ja oikeaan diagnoosiin... » Lue lisää
Näkökulma | 13.03.2018

Biohakkeri ottaa terveyden omiin käsiinsä

Tulevaisuudessa terveys ja hyvinvointi ovat entistä enemmän ihmisen itsensä... » Lue lisää
Näkökulma | 07.03.2018

Paras syöpähoito voi löytyä geenejä tutkimalla

Molekyyligeneettisiä testejä tarvitaan, jotta voidaan päätellä, hyötyisikö potilas kohdennetusta... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 01.03.2018

Sote-valmistelun kriittinen veteraani

Professori Jussi Huttunen on ollut mukana sosiaali- ja terveyspalveluiden... » Lue lisää
Näkökulma | 21.02.2018

Vaikuttiko hoito ja kuinka paljon?

Asiakkailta kerätty tieto pitäisi saada mukaan sote-päätösten tekoon.... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 19.02.2018

Stop diabetekselle?

Diabetes yleistyy valtavaa vauhtia kaikkialla maailmassa, ja tutkijat etsivät... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 29.01.2018

Laboratorio polttavan auringon alla

Helsingin yliopistossa tutkitaan, suojaako uusi rokote matkailijoita ETEC-bakteerin aiheuttamalta... » Lue lisää
Näkökulma | 14.11.2017

Omakanta helpottaa tulosten välitystä potilaille

Paimio-Sauvon terveyskeskus kannustaa asiakkaita katsomaan laboratoriotuloksensa Omakannasta. Tämä nopeuttaa... » Lue lisää
Näkökulma | 10.11.2017

Julkiset laboratoriot pärjäävät sotessa – kunhan kilpailukyvystä pidetään huolta

Diagnostiikka-ala otti varaslähdön soteen jo 15 vuotta sitten, kun... » Lue lisää