HUSin uusi johtaja ei halua hidastaa

Julkaistu 06.06.2019
Teksti Virpi Ekholm
Kuvat Eeva Anundi
Avainsanat
,
Juha Tuominen kokee, että hän voi HUSin toimitusjohtajana käyttää kaikkea sitä osaamista, jonka hän on terveydenhuollosta kerryttänyt. ”Minussa on tietty lääkärin, auttajan geeni. Haluan olla osana tekemässä jotain isompaa”, hän pohtii.
Juha Tuominen kokee, että hän voi HUSin toimitusjohtajana käyttää kaikkea sitä osaamista, jonka hän on terveydenhuollosta kerryttänyt. ”Minussa on tietty lääkärin, auttajan geeni. Haluan olla osana tekemässä jotain isompaa”, hän pohtii.

Jos rakennat kesämökkiä, sinulle tuottaa varmasti iloa, kun talo on harjakorkeudessa. Maanviljelijä puolestaan nauttii, kun hän näkee ensimmäisten siementen itävän tai kun sato on valmis korjattavaksi.

Minulla on samanlainen ajattelutapa: pienten, nopeiden voittojen logiikka. On hienoa nähdä, että asiat etenevät, kertoo HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen työhuoneessaan Helsingin Meilahdessa.

Tuominen aloitti työt Suomen suurimman sairaanhoitopiirin ykkösmiehenä tammikuussa. Talo on tuttu, sillä hän työskenteli täällä erilaisissa johtotehtävissä jo 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa. Edelliset yhdeksän vuotta hän toimi johtavana ylilääkärinä yksityisessä terveyspalveluyrityksessä, Suomen Terveystalossa. Paluumuuttaja myöntää, että yksityisellä puolella kulttuuri oli varsin erilainen kuin julkisessa terveydenhuollossa.

Kyllähän siellä vauhti oli nopeampi. Ehkä se näyttäytyy täällä kärsimättömyytenä. Mutta pyrin kyllä edesauttamaan täälläkin toimintamalleja, joissa olisi ripeä eteneminen, Tuominen pohtii.

Toinen iso ero on siinä, että yksityinen terveyspalveluyritys joutuu tosissaan kilpailemaan asiakkaista eli potilaista. Siksi asiakaslähtöisyys on juurtunut toiminnassa syvälle.

Ne ovat asioita, jotka ovat täälläkin todella tarpeellisia. Siihen voi liittyä myös sähköisiä palveluja. Digitalisaation tulee olla työkalu asiakaslähtöisyydelle, Tuominen korostaa.

Tällä hetkellä HUSin suurin digihanke on alueellisen asiakas- ja potilastietojärjestelmän, Apotin, käyttöönotto ja viilaaminen sellaiseksi, että se täyttää odotukset. Hanke vie Tuomisen mukaan vielä paljon resursseja seuraavien muutaman vuoden aikana.

Olemme siihen varautuneet ja uskomme, että se sujuu hyvin, hän kiteyttää.

Sähköisten palvelujen kehittämiseksi sairaanhoitopiirissä olisi paljonkin ideoita. Tuomisen mukaan olennaista on kuitenkin luoda ensin perusta palveluille, asiointialusta, jonka päälle erilaiset palvelut voidaan tuottaa. Muuten on vaarana, että syntyy sirpaleisia asioita. Tuominen ottaa esimerkiksi potilaan, joka saa kirjeitse kotiin kutsun lääkärin vastaanotolle. Potilas käy edeltävästi laboratoriossa, täyttää esitietolomakkeen ja ilmoittautuu sairaalassa. Vastaanoton jälkeen hän saa jatkohoito-ohjeet, antaa palautteen käynnistä ja saa lopulta laskun kotiinsa.

Kaikesta tästä tulisi olla yhtenevä ja saumaton kokonaisuus sähköisessä maailmassa. Kun se on tehty, päälle voidaan rakentaa valtava palvelukerros, ja osa siitä voi olla automaattista.

Jatkossa esimerkiksi kutsut vuosikontrolleihin voivat lähteä potilaille automaattisesti. Potilas voi raportoida sähköisesti omaa tilannettaan käyntien välillä, ja kutsuja voidaan sen perusteella joko lykätä tai aikaistaa. Tuominen ei mielellään käytä muotisanaa ”tekoäly”. Mieluummin hän puhuisi sääntömuotoilusta.

Sääntömuotoilu kutsuu potilaan vastaanotolle ja voi myös ohjata hänet monenlaiseen putkeen, joko hoitajakäynnille, lääkärikäynnille, kiireiselle lääkärikäynnille tai miksei vaikka päivystykseen.

Tuominen näkee, että automaatio vähentää terveydenhuollossa vaihtelua ja parantaa laatua. Myös asiakaskokemus voi parantua, kun potilas kokee, että hänestä pidetään huolta.
Laboratorion ja kuvantamisen roolia ollaan parhaillaan vahvistamassa HUSissa. Päätös diagnostiikkakeskuksen perustamisesta odottaa enää valtuuston nuijan kopautusta. Juha Tuominen korostaa, että on tärkeää huolehtia julkisten diagnostiikkapalvelujen kilpailukyvystä.

Vaikka kyse on suuren asiantuntijaosaamisen vaativasta alueesta, se on myös volyymialue. Skaalaedut on pakko huomioida toiminnassa, tai siitä tulee liian kallista, hän huomauttaa.

HUSin kehittämisessä ei pidä Tuomisen mukaan keskittyä jatkossa vain omaan alueeseen. Hän näkee Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirillä laajemmankin vastuun yhteiskunnassa. HUS-alueella väestö kasvaa niin, että parinkymmenen vuoden kuluttua jo kolmasosa suomalaisista asuu täällä.

Meillä on kasvun paineet, mutta meitä reunustavilla alueilla on kutistumisen paineet. Mielestäni HUSin pitää ottaa vastuuta myös isommasta alueellisesta kehityksestä ja pyrkiä tukemaan sitä elinvoimaisuutta, mitä muualla on.

Monet erityisosaamista vaativat tehtävät on jo keskitetty HUSiin. Tuominen haluaa, että valtakunnalliset vastuut hoidetaan yhteistyössä muun Suomen kanssa.

Olen kovasti yhteistyön kannattaja, hän tiivistää.

Pitkään valmisteltu sote-uudistus karahti jälleen kiville ennen eduskuntakauden päättymistä. Juha Tuominen näkee, että seuraavan hallituksen tulisi ryhtyä rakentamaan uutta sotea parlamentaarisemmin kuin edeltäjänsä. Valmistelussa pitäisi kuulla monenlaisia toimijoita, kuntia ja asiantuntijoita.

Tarvitaan selvästi laajempaa yhteisymmärrystä. Vastakkainasettelu ei tätä vie eteenpäin, hän painottaa.

Tuomisen mielestä tärkeintä olisi nyt pohtia, mitkä ovat ne suurimmat ongelmat, jotka sote-uudistuksella halutaan ratkaista. Sellaisia eivät voi olla ”kestävyysvaje” tai ”väestön demografinen muutos”, vaan ne tulisi konkretisoida.

Yksi ongelma voi olla esimerkiksi, mikä on pienten kuntien kantokyky niillä alueilla, joilla väki vähenee. Jos se tunnistetaan tärkeimmäksi ongelmaksi, siihen tulisi hakea ensimmäisenä ratkaisua. Meillä on erilaisia ja eritasoisia ongelmia eri puolilla Suomea.

Mammuttimaisen sote-uudistuksen sijaan Tuominen uskoo palasteluun ja vaiheittaiseen etenemiseen.

Toivon kovasti pragmaattisuutta: voittojen kautta eteenpäin, ja joitain asioita voidaan tehdä kokeilemallakin, hän kannustaa.

Metsä ja luonto ovat Juha Tuomiselle tärkeitä. Vapaa-ajallaan hän rentoutuu parhaiten, kun voi katsoa avaraa, vihreää maisemaa, joka jatkuu silmänkantamattomiin. Tärkeitä ovat myös perhe ja ystävät. Tuomisen lapset ovat nuoria aikuisia, ja he opiskelevat luonnontieteellisellä alalla.

Vanhemmat ovat kai aina huolissaan lapsistaan. Lasten onnistumiset tuottavat minullekin suurta iloa, hän hymyilee.

 

Avainsanat
,
Mylab Nyt Näkökulma | 13.10.2020

Virus luo ja tuhoaa

Elämän edellytyksiä maailmankaikkeudessa tutkivan astrobiologian näkökulmasta viruksilla on ollut... » Lue lisää
Mylab Nyt Referenssit | 03.09.2020

Mehiläisen projekti Etelä- Koreaan sujui rivakasti

Mehiläinen lähetti keväällä koronavirusnäytteitä analysoitavaksi Etelä-Koreaan. Mylab auttoi potilaiden... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 21.08.2020

Kliinisen mikrobiologian hyvät, pahat ja me

Tyksin laboratoriotoimialueen johtaja Antti Hakanen ei ajatellut olevansa mediaseksikkäällä... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 13.08.2020

Rokotekehitys on matka kohti normaalia

Massiivisten panostusten siivittämänä ensimmäinen koronarokote aiotaan saada laajaan jakeluun... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 28.07.2020

Korona tuli taloon, osa 2

Tänä keväänä ihmisten elämä mullistui monin tavoin, kun koronaviruspandemia... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 30.06.2020

Korona tuli taloon, osa 1

Tänä keväänä ihmisten elämä mullistui monin tavoin, kun koronaviruspandemia... » Lue lisää
Mylab Nyt Uutiset | 26.06.2020

Kiireinen koronakevät asiakkailla ja Mylabissa

Mylabin kevät oli kiireinen, kun koronavirusepidemia muutti asiakkaiden tarpeita... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 06.06.2019

HUSin uusi johtaja ei halua hidastaa

Juha Tuominen tuo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin oppeja yksityisestä... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 16.10.2018

Tietokonevirus tai tekninen vika voi saada sairaalan polvilleen

Terveydenhuollon tehokkuus on parantunut tuntuvasti tietojärjestelmien ansiosta. Kun järjestelmä... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 28.09.2018

Lohkoketju kiinnostaa, mutta hyödyt ovat vielä pimennossa

Nykyisten terveydenhuollon tietojärjestelmien korvaaminen lohkoketjuilla ei ole tutkijoiden mielestä... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 01.03.2018

Sote-valmistelun kriittinen veteraani

Professori Jussi Huttunen on ollut mukana sosiaali- ja terveyspalveluiden... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 19.02.2018

Stop diabetekselle?

Diabetes yleistyy valtavaa vauhtia kaikkialla maailmassa, ja tutkijat etsivät... » Lue lisää
Mylab Nyt Uutiset | 13.02.2018

Mylabin palvelut saavat uuden nimen

Mylabin palvelut ja ohjelmistotuotteet tunnistat nyt nimestä My+®. Tavoitteena... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 29.01.2018

Laboratorio polttavan auringon alla

Helsingin yliopistossa tutkitaan, suojaako uusi rokote matkailijoita ETEC-bakteerin aiheuttamalta... » Lue lisää
Mylab Nyt Näkökulma | 03.11.2017

Uuden raivaaja

Vuoden jonot neurologian poliklinikalle lyhenivät kolmen kuukauden mittaisiksi, kun... » Lue lisää