Fimlab vahvistaa Keski-Suomen laboratorion osaamista

Avainsanat
Harri Happonen ja Elina Porkkala-Sarataho
Harri Happonen ja Elina Porkkala-Sarataho
Kun Keski-Suomen laboratorioliikelaitos Keslab yhdistyi Fimlab Laboratoriot Oy:n kanssa 1.4.2014, tärkeimmäksi tavoitteeksi mainittiin kustannussäästöt. Yhdistyminen on kuitenkin tuonut keskisuomalaisten käyttöön myös lisää osaamista ja asiantuntemusta.

Iso työyhteisö ja moniammatillisuus ovat iso etu laboratoriolle ja sen asiakkaille. Tutkimus, joka pitäisi joka tapauksessa lähettää Keski-Suomesta muualle, voidaan nyt tehdä oman talon sisällä, vaikkakin fyysisesti Tampereella, kertoo tuotantopäällikkö Elina Porkkala-Sarataho, joka vastaa Fimlabin Keski-Suomen alueen analytiikasta.

Projektijohtaja Harri Happonen ahkeroi päätoimisesti uuden, laajemman Fimlabin rakentamisessa. Fimlab on lähtöisin Tampereelta, jossa se jatkaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin laboratoriotoimintaa. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri tuli mukaan Fimlabiin jo aiemmin.

Happosen mukaan ykköstavoite yhdistymisessä on säästää sairaanhoitopiirin ja kuntien kustannuksia. Säästöjä haetaan paitsi keventämällä hallintoa ja tukitoimintoja, myös kehittämällä näytteenoton käytäntöjä ja yhtenäistämällä analytiikkaa.

Meillä on valtava laitekanta ja melkoinen määrä henkilöstöä töissä. Mietimme nyt, miten olisi kustannusten kannalta optimaalista tehdä mitäkin tutkimuksia niin, että palvelutaso ja vasteajat ovat tavoitteiden mukaisia, Happonen kuvailee.

Verlabon laajenee Keski-Suomeen

Keski-Suomessa on käytössä Mylabin toimittama kokonaisuus, joka kattaa kaikki laboratorion erikoisalat. Pirkanmaa ja Kanta-Häme käyttävät puolestaan omaa, Fimlabissa kehitettyä laboratoriotietojärjestelmää.

Keski-Suomella on pitkät perinteet yhteistyöstä Mylabin kanssa. IT ei ole laboratorion tekemisessä se ykkönen, mutta sen pitää toimia ja olla kunnossa, tietyllä tavalla näkymätöntä. Ja niinhän se on Mylabin kanssa ollutkin, Elina Porkkala-Sarataho kertoo.

Mylab tekee paljon yhteistyötä myös Fimlabin Pirkanmaan alueen kanssa. Tuloksena on mm. uusi Verlabon-tietojärjestelmä verikeskuksille.

Verlabon on tarkoitus ottaa käyttöön myös Keski-Suomessa, jossa se korvaa vanhan Vertti-järjestelmän, Harri Happonen mainitsee.

Tulevaisuudessa on mahdollista, että koko Fimlab käyttää yhteisiä tietojärjestelmiä. Nämä suunnitelmat ovat kuitenkin vielä auki.

Uusi sairaala valmistuu 2020

Keski-Suomen keskussairaalan ja laboratorion toiminta mullistuu vuonna 2020, kun ne muuttavat täysin uusiin tiloihin. Uuden sairaalarakennuksen suunnittelu on loppusuoralla, ja rakentamisen on tarkoitus alkaa vuonna 2016.

Uusiin tiloihin mennään uusin toimintamallein. Meillä tulee olla visio, minkälaista analytiikkaa täällä tehdään ja millaisella tekniikalla. Lisäksi meidän pitäisi nähdä tulevaisuudenkin tarpeita, Elina Porkkala-Sarataho kuvailee.

Harri Happosen mukaan parannuksia on luvassa erityisesti näytelogistiikkaan. Sitä hiotaan paitsi alueilta tulevien näytteiden osalta, myös sairaalarakennuksen sisällä. Uuteen sairaalaan suunnitellaan automaattisia kuljetusjärjestelmiä, joilla näytteet saadaan nopeasti osastoilta laboratorioon.

Myös laitteistoa modernisoidaan, mutta toisaalta laboratorion automaatioaste on jo nyt korkea, Happonen pohtii.

Porkkala-Sarataho korostaa, että asiakas on uuden sairaalan ja laboratorion suunnittelun keskiössä. Asiakasta ei ole enää tarkoitus juoksuttaa luukulta toiselle, vaan palvelut tuodaan hänen luokseen.

Tulevaisuudessa on mahdollista, että päivystystutkimuksia tehdään entistä useammin vieritutkimuksina hoitoyksiköissä, kun tulokset tarvitaan nopeasti. Tämä edellyttää, että myös vieritutkimusten tulokset saadaan välittömästi ja luotettavasti laboratorion tietojärjestelmään.

Teksti Virpi Ekholm, kuvat Petteri Kivimäki

Fimlab Laboratoriot Oy on sairaanhoitopiirien omistama yritys, joka tuottaa laboratoriopalveluita Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Kanta-Hämeessä lähes sadassa toimipisteessä.

Keski-Suomessa Fimlabin asiakkaita ovat Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ja valtaosa alueen terveyskeskuksista. Alueella tehdään vuosittain noin 450 000 näytteenottoa ja 2,5 miljoonaa laboratoriotutkimusta.

Avainsanat
Mylab Nyt Referenssit | 03.09.2020

Mehiläisen projekti Etelä- Koreaan sujui rivakasti

Mehiläinen lähetti keväällä koronavirusnäytteitä analysoitavaksi Etelä-Koreaan. Mylab auttoi potilaiden... » Lue lisää
Referenssit Uutiset | 28.05.2020

Laboratoriojärjestelmä tutuksi jo opiskeluvaiheessa

Kolmen ammattikorkeakoulun ja Mylabin yhteistyön ansiosta moni tulevaisuuden bioanalyytikko... » Lue lisää
Referenssit Uutiset | 15.10.2019

Kehitystyö ei pääty käyttöönottoon

My+® patologia otettiin onnistuneesti käyttöön HUSLABissa kesäkuussa. Hyvin toimiva... » Lue lisää
Referenssit

HUS Diagnostiikkakeskuksessa kaikki erikoisalat saman katon alla

HUSLAB-talo Helsingin Meilahdessa kokosi hajallaan sijainneet laboratoriot saman katon... » Lue lisää
Referenssit Uutiset | 22.05.2019

My+® mullisti HUSin verikeskusten työtavat

HUSLAB siirtyi My+® verikeskussovelluksen käyttöönmaaliskuun alussa. Se muutti merkittävästi... » Lue lisää
Referenssit Uutiset | 12.02.2019

Verikeskusten lääkevarmennus hoituu yhdellä skannauksella

Eurooppalainen lääkevarmennusjärjestelmä otettiin Suomessa käyttöön 9. helmikuuta. Lääkkeelliset plasmavalmisteet... » Lue lisää
Referenssit

Näytteenoton mobiilisovellus helpottaa työtä myös osastokierroilla

Satakunnan keskussairaalassa käytetään My+® mobiilinäytteenotonsovellusta kokonaisvaltaisesti. » Lue lisää
Referenssit Uutiset | 14.12.2018

My+® liitettiin onnistuneesti Apottiin

Kuukausi on kulunut Apotin ensimmäisen vaiheen käyttöönotosta. Mylabilla ollaan... » Lue lisää
Referenssit Uutiset | 26.10.2018

”Emme vaihtaisi enää vanhaan”

My+® mobiilinäytteenottosovellus helpottaa laboratoriohoitajien työtä Satakunnan keskussairaalassa nyt myös... » Lue lisää
Referenssit

Työtoveruus kasvoi ystävyydeksi

Anne Pinomäen ja Esko Wiklundin yhteispeli rakentuu luottamukselle ja... » Lue lisää
Referenssit

Yhteistyön perusta on kumppanuus

Puijon sairaalan laboratorion tyylikkäästä ja modernista näytteenoton aulasta kantautuu... » Lue lisää
Referenssit

Fimlab vahvistaa Keski-Suomen laboratorion osaamista

Kun Keski-Suomen laboratorioliikelaitos Keslab yhdistyi Fimlab Laboratoriot Oy:n kanssa... » Lue lisää
Referenssit

Kasvupyrähdyksen jälkeen Mehiläisessä panostetaan palveluiden sisältöön

Viimeksi kuluneet 10 vuotta ovat olleet lääkärikeskus Mehiläiselle... » Lue lisää

Näkökulma Referenssit | 17.10.2013

Käyttäjät kiittelevät mobiilisovellusta

HUSLABissa ollaan erittäin tyytyväisiä päivystysnäytteenoton mobiilijärjestelmään. 91 prosenttia käyttäjistä... » Lue lisää
Referenssit

Carea: Kymenlaakson vetovoima kasvaa

Kymenlaaksossa on alkamassa kaksi suurta hanketta: Kotkassa sijaitsevan... » Lue lisää