FI | EN

Pelaamalla musiikin perusteet oppii kuin vahingossa

Ylöjärven yhtenäiskoulun neljäsluokkalaiset Ella Tilvis, Maria Micklin ja Jonne Piironen odottavat, että he pääsevät kokeilemaan musiikkipelejä juuri asennetulla kosketustaululla. Opettaja Timo Toivonen säestää.

Tässä syntyy uutta musiikkia. Voi vitsit, mitkä saundit!

Mylab lahjoitti kosketustaulun koululle ja Caverion Oyj tarjosi asennuksen. Toinen käytetyistä kosketustauluista lahjoitettiin kevättalvella Nokian Alhoniityn koululle.

 

 

 

 

 

Pelaamalla musiikin perusteet oppii kuin vahingossa

Ylöjärven yhtenäiskoululla iloitaan kosketustaulusta, jonka Mylab lahjoitti koulun musiikinluokkaan.

- Tuu kuunteleen! Mä tein ihan sairaan hyvän jutun!

Neljäsluokkalainen Maria Micklin on juuri saanut valmiiksi pätkän rytmikästä konemusiikkia musiikkiluokan tietokoneella. Säksättävä rytmi yhdistyy sulavasti syntikkapoppiin ja jatsahtaviin saundeihin.

Viereisessä huoneessa lapset pääsevät musisoimaan bändisoittimilla ja afrikkalaisilla rummuilla. Kauas on tultu niistä ajoista, kun opettaja säesti urkuharmonilla luokkaa ja musiikkia tehtiin itse vain korviasärkevillä nokkahuiluilla.

Nyt oppilailla on mahdollisuus harjoitella musiikin perusteita myös interaktiivisen kosketustaulun avulla. Luokan- ja musiikinopettaja Timo Toivonen uskoo, että näin saadaan aremmatkin oppilaat innostumaan musiikista.

- Pyrin siihen, että pystyn osallistamaan oppilaita heidän omien mieltymystensä mukaisesti. Erilaisten pelien avulla musiikin peruselementit oppii kuin vahingossa, Toivonen hymyilee.

Toivonen aikoo yhdistää kosketustauluun pelejä, joilla lapset harjoittelevat esimerkiksi nuottien tunnistamista, niiden soittamista pianon koskettimilla ja kirjaamista nuottiviivastolle – samalla, kun he taistelevat vaikkapa avaruusolioita vastaan.

- Eritasoisille oppilaille on hyvä tarjota erilaista tekemistä. Kaikki eivät ole soittajia, mutta hekin voivat päästä jyvälle musiikin perusteista, Toivonen pohtii.

Lahjoitus tuli tarpeeseen

Mylab lahjoitti käytetyn kosketustaulun koululle ja Caverion Oyj tarjosi asennuksen. Timo Toivosen mukaan lahjoitus tuli tarpeeseen, sillä koululla ei ole juuri varaa ylimääräisiin hankintoihin.

- Niukkuudessa eletään määrärahojen kanssa. Kaikesta pyritään säästämään, hän kuvailee.

Lasten innostuksessa säästöliekki ei kuitenkaan näy. Nyt he ovat tarttuneet mikrofoneihin ja soittimiin ja kajauttavat ilmoille kiitoslaulun duurissa.


Teksti Virpi Ekholm, kuva Olli-Pekka Latvala

 

Takaisin edelliselle sivulle