FI | EN

Valmentajan tulee välittää aidosti pelaajistaan

Jarkko Ruutu

Juhlaseminaarin yleisö pääsi ihastelemaan Jarkko Ruudun voittomitaleja lähietäisyydeltä.

 

Valmentajan tulee välittää aidosti pelaajistaan

Mylabin juhlaseminaarin yllätyspuhuja oli kansainvälisesti menestynyt jääkiekkoilija Jarkko Ruutu, joka kertoi ajatuksiaan siitä, mistä voittava joukkue koostuu.

Myös jääkiekossa ne ajat ovat ohi, jolloin valmentajat johtivat joukkueitaan huutamalla ja pomottamalla. Ruudun mukaan nuoret pelaajat eivät moisesta motivoidu.

Sen sijaan menestyvän joukkueen pelaajat, valmentajat ja johto kokevat olevansa samassa veneessä. Valmentajan tulee välittää aidosti pelaajistaan ja laittaa itsensä likoon – silloin myös pelaajat tekevät jäällä parhaansa.

- Ehkä tärkeintä valmennuksessa on, että kommunikoit päivittäin, olet läsnä ja luot tietynlaisen suhteen pelaajiin. Jos pystyt ostamaan pelaajien luottamuksen ja pelaajilla on sellainen fiilis, että he haluavat pelata sinulle ja antaa parhaansa sinulle, silloin asiat ovat aika hyvin, Ruutu kiteyttää.

Ruudun mukaan on tärkeää, että valmentaja opettelee tuntemaan pelaajansa. Vain silloin hän saa jokaisen suorittamaan parhaalla mahdollisella tavalla.

- Jokainen pelaaja joukkueessa on erilainen: joku tarvitsee keppiä, joku porkkanaa, yksi on hiljainen, toinen on äänessä koko ajan. Kun opettelet tuntemaan heidät ihmisinä etkä vain pelaajina, osaat myös vetää oikeista naruista.

Tunnista vahvuudet, anna oikeat roolit

Kuten muutenkin työelämässä, jääkiekossa on hyvä tunnistaa ihmisten vahvuudet ja antaa heidän tehdä sitä, mitä he parhaiten osaavat.

- Jos olet maalintekijä, sinun pitää saada paljon peliaikaa ja aloituksia hyökkäysalueella. Jos taas olet neloskentän puolustava pelaaja, sinut pitää laittaa alivoimatilanteeseen, jossa voit onnistua, Jarkko Ruutu kuvailee ja lisää:

- Kun pelaajat ovat oikeissa rooleissa, se yhteispeli, joka siitä syntyy, on ihan huima.

Teksti Virpi Ekholm, kuvat Olli-Pekka Latvala

 

Takaisin edelliselle sivulle