FI | EN

Uuden potilastietojärjestelmän käyttöönotto vaatii sisua ja luovuutta

Anand Dighe  

Uuden potilastietojärjestelmän
käyttöönotto vaatii sisua ja luovuutta

Eikö olisikin hauskaa, jos löytäisit aarrekartan, joka johdattaisi sinut läpi uuden potilastietojärjestelmän käyttöönoton? Kun kulkisit oikeaa reittiä, päätyisit loputtomien rikkauksien, onnellisten käyttäjien ja erinomaisten hoitotulosten luokse?

- Valitettavasti aarrekarttaa ei ole, vaan uuden potilastietojärjestelmän käyttöönotto vaatii sinnikkyyttä, luovuutta ja paljon kovaa työtä, muistuttaa patologian apulaisprofessori, laboratorion tietotekniikan asiantuntija Anand Dighe Harvardin yliopistosta Bostonista.

Dighe kertoi Mylabin juhlaseminaarissa kokemuksia Epic-järjestelmän käyttöönotosta Partners Healthcare -ketjun sairaaloissa, joihin myös Dighen oma työpaikka, Massachusetts General Hospital, kuuluu.

Partners Healthcare -sairaaloissa Epicin toimittama potilastietojärjestelmä on otettu käyttöön asteittain viiden vuoden aikana. Vuosiin on mahtunut paljon haasteita, mutta myös onnistumisia.

- Epic ei ole tuote, jonka vain ostat ja otat käyttöön. Sen sijaan sen käyttöönotto edellyttää paljon paikallista kehittämistä, sovittamista ja tiimityötä, Dighe kuvailee.

Epic on valittu myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Apotti-hankkeen järjestelmäntoimittajaksi.

Itsenäinen laboratoriotietojärjestelmä pitää pintansa

Vaikka kehitys vie kohti yhä suurempia ja kattavampia, useiden sairaaloiden yhteisiä potilastietojärjestelmiä, itsenäiselle laboratoriotietojärjestelmälle on Dighen mukaan edelleen tarvetta. Näin voidaan ehkä parhaiten kehittää uusia, innovatiivisia analyysimenetelmiä diagnostiikan ja potilaiden hoidon tueksi.

Dighen tutkimusryhmä on kehittänyt esimerkiksi menetelmiä, joilla potilaan alkava munuaisvaurio tai piilevä raudanpuuteanemia voidaan tunnistaa rutiininomaisten laboratoriotestien perusteella.

- 31 tapauksessa 33:sta varoitus uhkaavasta munuaisvauriosta johti muutoksiin potilaan hoidossa, Dighe kertaa tutkimustuloksia.
Dighe huomauttaa, että kaikki potilasta koskeva diagnostinen tieto löytyy laboratoriotietojärjestelmästä. Siksi analyysinkin tulee tapahtua siellä.

Katso Anand Dighen esitys kokonaisuudessaan tästä linkistä:

 

Teksti Virpi Ekholm, kuva Olli-Pekka Latvala

 

Takaisin edelliselle sivulle